W jednym z wcześniejszych artykułów zostało wspomniane, że ważny w każdym czasie a teraz szczególnie jest ogólny stan naszego organizmu, a zależy on od higienicznego i zdrowego trybu życia. Na czym polega? Ma on trzy podstawowe składowe:
W tym artykule rozwiniemy głównie aspekt dotyczący odżywiania.
Obecny czas, kiedy długo jesteśmy w domu i mamy więcej czasu dla siebie i dla rodziny jest doskonałą okazją aby przyjrzeć się swoim błędom żywieniowym i naprawieniu ich.. Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
Niektórzy reagują też na stres i niepokój związany z otaczającymi wydarzeniami nadmiernym jedzeniem co może przysporzyć kilogramów. Nie popadnijmy też w drugą skrajność – to nie czas na odchudzanie się bo może się to dla nas skończyć psychicznym i fizycznym fiaskiem. Dobra dieta, która uchroni nas przed przytyciem nie powinna wymagać głodzenia się. Wykorzystajmy ten czas aby jeść ZDROWIEJ. Czyli jak?
Podstawą dobrej diety jest urozmaicenie oraz unikanie wysokoprzetworzonej żywności – mamy więcej czasu więc jest to dobra okazja aby zamiast kupować gotowe posiłki takie, po które sięgamy często z wygody, lenistwa czy zabiegania wykorzystać tą okazję żeby nauczyć się gotować, piec i to nie musi być wcale ani trudne ani nudne wręcz może być świetnym sposobem na nudę a również dobrą okazją do rozwijania swoich talentów. W internecie jest mnóstwo propozycji, z których można skorzystać i popróbować swoich sił: można samodzielnie upiec chleb nawet nie mając drożdży, które aktualnie są trudnodostępne, popróbować komponowania różnego rodzaju sałatek warzywnych i owocowych, chipsy zamienić na zdrowsze owsiane ciasteczka, a nawet zrobić domowego "kebaba".
Co i jak jeść?
zawierają witaminy, składniki mineralne i błonnik – związki te chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów oraz stymulują układ immunologiczny; najlepiej wybierać warzywa i owoce sezonowe oraz mrożonki – ta forma przechowywania powoduje najmniejsze straty witamin; wartościowe są również kiszonki jak ogórki czy kapusta najlepiej oczywiście samodzielnie je ukisić;
Jedz około 5 posiłków dziennie podzielonych na mniejsze porcje ale zjadane w regularnych odstępach czasu.
Zrób własny warzywniak na parapecie czy balkonie – wyhoduj własny szczypior, pietruszkę.
Ważne też aby poszczególne grupy produktów były spożywane w odpowiednich proporcjach, przedstawia je poniższa piramida żywienia
Bibliografia:
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-calej-rodziny-w-czasie-epidemii
https://gis.gov.pl/bez-kategorii/dekalog-bezpiecznego-zachowania-podczas-epidemii-koronawirusa/
"...szkoła musi wyposażyć dziecko w korzenie...
Aby mogło stanąć mocno i rosnąć...
Wyposażyć dziecko w skrzydła...
Aby mogło wznieść się w powietrze.”
44–310 Radlin
ul. Wiosny Ludów 287